Banken en verzekeraars dol op schaliegas en plastic

16 juli 2019

De meeste grote banken en verzekeraars in Nederland investeren volop in bedrijven die schaliegas winnen en plastics produceren. ING is verreweg de grootste financier, gevolgd door Allianz, Aegon en ABN Amro. In totaal steken de banken $5,3 miljard en de verzekeraars $3,6 miljard in tien voor het onderzoek geselecteerde schaliegas- en plasticbedrijven. Dit blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer, in samenwerking met de Plastic Soup Foundation.

Waarom is plastic een probleem?
In 2017 produceerde de wereld bijna 350 miljoen ton plastic. Bijna 80% van het plastic afval sinds 1950 is gestort op vuilnisbelten, of komt in het milieu terecht. Plasticvervuiling veroorzaakt ophoping van ‘plastic soep’ in oceanen. De productie en verwerking van plastics veroorzaakt bovendien veel CO2-uitstoot. Als de productie in dit tempo blijft groeien, nemen plastics in 2050 tot 15 procent van de CO2 uitstoot die past binnen de klimaatgrenzen in beslag. Tegen die tijd bevat de zee meer plastic dan vis.

Productie moet omlaag
De wereldwijde plasticproductie gaat omhoog. Dat komt mede door de schaliegaswinning in onder andere de Verenigde Staten. Het ethyleen uit schaliegas vormt een goedkope grondstof voor plastics. Maar om de plasticvervuiling tegen te gaan, moet er juist minder plastic worden geproduceerd.

Welke banken en verzekeraars investeren/beleggen in schaliegas- en plasticbedrijven?

  • ING ($4 miljard), ABN Amro ($0,8 miljard) en Rabobank ($0,3 miljard) en Van Lanschot ($181 miljoen) steken samen in totaal $5,3 miljard in de tien schaliegas- en plasticbedrijven.
  • Rabobank financiert geen schaliegasbedrijven maar wel één plasticbedrijf.
  • Allianz ($1,5 miljard), Aegon ($1 miljard), NN Group ($622 miljoen), Vivat ($394 miljoen), Achmea ($60 miljoen), ASR ($48 miljoen) en Menzis ($8 miljoen) beleggen in totaal $3,6 miljard dollar in de tien schaliegas- en plasticbedrijven


Welke banken en verzekeraars investeren/beleggen niet in schaliegas-en plasticbedrijven?
NIBC, Triodos Bank en de Volksbank (ASN & SNS) investeren niet in de tien grote schaliegas- en plasticbedrijven.

Welke verzekeraars zijn niet open over hun beleggingen in de schaliegas- en plasticbedrijven?
Noch CZ noch VGZ heeft willen bevestigen dat niet in de geselecteerde schaliegas- en plasticbedrijven wordt belegd.

                                                   

Investeringsbeleid
Ook het investeringsbeleid van de zestien banken en verzekeraars is onder de loep genomen. De Rabobank, NIBC, de Volksbank (waaronder ASN Bank) en Triodos Bank sluiten bedrijven die geheel of gedeeltelijk hun omzet halen uit de winning van schaliegas uit van investeringen. Het beleid van ING staat schaliegaswinning alleen buiten Europa toe. Bij de overige banken en verzekeraars is geen uitgesproken beleid gevonden. Als het gaat om investeringen in plastic en/of plastic producerende bedrijven, hebben alleen Triodos en de Volksbank beperkend beleid. Alle banken en verzekeraars zeggen  de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN (SDG’s) te omarmen. Daarin zijn bescherming van het klimaat en van de oceanen opgenomen. Investeringen in schaliegasbedrijven en bedrijven die plastics produceren staan haaks op het behalen van de SDG’s.

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport