Banken blijven grootschalig dierenleed financieren

19 december 2019

Grote Nederlandse banken leenden de afgelopen jaren miljarden euro’s aan bedrijven die plofkippen en kooivarkens produceren of verkopen. Bovendien beleggen ze nog eens 265 miljoen euro in dergelijke bedrijven. Daarmee investeren ze grootschalig in dierenleed. Met name Rabobank, ING en ABN Amro doen veel te weinig om dierenwelzijn in de wereldwijde vee-industrie te helpen verbeteren. Dat blijkt uit een update van het onderzoek Risking Animal Welfare, dat de Eerlijke Bankwijzer vandaag publiceert.

Om wat voor bedrijven gaat het?
Uit het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo, blijkt dat vijf van de zeven onderzochte banken financiële relaties hebben met in totaal 20 van de 28 geselecteerde hoog-risico-bedrijven. Het gaat hier om producenten als de Chinese WH Group – de grootste varkensproducent ter wereld – of plofkipgiganten waaronder het Amerikaanse Tyson Foods en het Oekraïense MHP. Daarnaast gaat het om multinationale bedrijven die dit vlees verkopen. Denk hierbij aan supermarkten als Walmart, Carrefour of Tesco, en fastfoodketens als McDonald’s en Burger King.  

 

Veel geld, weinig verbetering
Voor de periode 2013-2018 gaven grote Nederlandse banken leningen ter waarde van 11,8 miljard euro aan deze bedrijven. De meeste financiering kwam van Rabobank (8,4 miljard), gevolgd door ING (3,3 miljard) en ABN Amro (77 miljoen). Daarnaast is in dit onderzoek gekeken naar beleggingen. ING, ABN Amro en Van Lanschot Kempen bleken in totaal 265 miljoen euro in deze bedrijven te beleggen. Volksbank (waaronder ASN Bank, SNS) en Triodos investeren niet in bedrijven die grootschalig dierenleed veroorzaken, zo bleek uit dit onderzoek.

Met hun leningen en beleggingen kunnen banken invloed uitoefenen op bedrijven om dierenwelzijn te verbeteren. Dit gebeurt echter niet of weinig. Rabobank is de enige die heeft aangegeven met een van de hoog-risico-bedrijven in gesprek te zijn gegaan en die dierenwelzijn ingebed heeft in een breder engagementkader. Net als Rabobank rapporteert ook ABN Amro dát het klanten aanspreekt op dierenwelzijn, maar dat gebeurt slechts heel sporadisch. Geen van de banken heeft concrete resultaten laten zien van hun gesprekken met bewuste bedrijven.

Ernstige schendingen van dierenwelzijn
De geselecteerde bedrijven zijn betrokken bij grootschalige, vaak ernstige schendingen van het dierenwelzijn. Zo verkoopt McDonald’s in de Verenigde Staten plofkippen van Tyson Foods. Daar is het ‘normaal’ dat er meer dan twintig dieren (44 kg) op één vierkante meter zijn gepropt, zonder daglicht. Het levenslang opsluiten van moedervarkens in kooien die zo klein zijn dat de dieren letterlijk hun kont niet kunnen keren, is volgens het wereldwijde beleid van bedrijven als Carrefour en Ahold Delhaize ‘gewoon’ toegestaan. Pijnlijke mutilaties als het afsnijden van varkensstaarten, is vrijwel overal gemeengoed. Slachtmethoden laten veel te wensen over. De lijst is lang .

De Eerlijke Bankwijzer wil dat banken concrete en ambitieuze minimumnormen hanteren. Bedrijven moeten beloven dat ze zich daaraan zullen gaan houden voordat ze financiering krijgen. Bijvoorbeeld: geen kippen en varkens meer huisvesten in kooien. Of: zorgen dat er ‘verrijkingsmateriaal’ is voor de dieren, zoals strobalen. Ook belangrijk: het verbieden van het houden van meer dan vijftien kippen per vierkante meter (30 kg/m2). Mochten bedrijven ook op den duur dit soort basale maatregelen niet willen nemen, dan zouden banken van dergelijke klanten afscheid moeten nemen.

Lees hier het persbericht en het onderzoeksrapport